Pasaport Kaybetme veya Çaldırma Durumunda Yapılması Gerekenler
Pasaportumu Kaybettim Ne Yapmam Lazım?
Yurt dışında pasaport kaybetmek veya çaldırmak, yaşanabilecek en talihsiz olaylardan biri. Çünkü pasaport, ülke sınırları dışındayken kimlik yerine geçtiği için yurt dışında bulunduğun süre boyunca her an yanında bulundurman gereken bir evrak ancak farkında olmadan pasaportunu çaldırabilir veya bir yerde unutabilirsin. Fakat gerekli işlemleri yaparak birkaç gün içinde yeni pasaportuna kavuşabilirsin. Sen de “Pasaportumu kaybettim ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsan gel, çalıntı ve kayıp pasaport durumunda yapman gereken başlıca işlemlere göz atalım.
Kayıp Pasaport İçin Tutanak Tutturmalısın
Yurt dışı seyahatindeyken pasaportunu kaybeder veya çaldırırsan ilk iş olarak bulunduğun konuma en yakın polis merkezine giderek tutanak tutturmalısın. Eğer gittiğin karakolda çalışan kişiler, konuştuğun dili bilmiyorsa bu dili bilen bir vatandaştan da yardım isteyebilirsin. Konsolosluk veya elçilikte ya da doğrudan karakolda gerekli belgeleri doldurabilirsin.
Tutanağın “Aslı Gibidir” Kopyasını İstemelisin
Polis merkezinde tutanağın en az 2-3 adet “aslı gibidir.” mühürlü kopyasını istemelisin. Bunun için karakoldan ayrılmadan önce tutanağın fotokopisinin çekilmesini ve fotokopilere mühür ve ıslak imza ile “aslı gibidir” ibaresinin konulmasını talep edebilir böylece belgeyi sonraki işlemlerinde de kullanabilirsin.
“Yurt dışında pasaportumu kaybettim veya çaldırdım” diyorsan olayın yaşandığı bölgeden sorumlu olan T.C. Büyükelçiliği veya konsolosluğuna kayıp pasaport için başvurman gerekir. Eğer bulunduğun şehirde Türk temsilciliği yoksa www.konsolosluk.gov.tr adresinden bulunduğun konuma en yakın Türk Konsolosluğunun yerine bakabilirsin.
Konsolosluklar genel olarak hafta için 9.00-15.00 arasında hizmet vermektedir. Konsolosluklarda çok sayıda hizmet verildiği için yoğunluk da olabilir bu nedenle pasaport kaybetme ve çaldırma ile ilgili işlemlerin en kısa sürede yapılabilmesi için erken saatte konsoloslukta bulunmak işini kolaylaştıracaktır.
Vesikalık Fotoğraf ve Kimlik Bilgilerini Gösteren Evrakları Hazırlamalısın
“Pasaportumu kaybettim yenisi nasıl çıkarırım?” diye düşünüyorsan endişelenmene gerek yok çünkü polis merkezinden aldığın tutanakla birlikte konsolosluğa gittiğinde sana geçici pasaport düzenlenecektir. Pembe pasaport veya kırmızı pasaport olarak da adlandırılan geçici pasaportun çıkartılması için senden 2 adet vesikalık fotoğraf ve kimliğini belli eden hüviyet cüzdanı, ehliyet belgesi veya evlenme cüzdanı istenir. Eğer pasaportun ile beraber tüm belgelerin çalındıysa en yakın fotoğrafçıya giderek iki adet vesikalık fotoğraf çektirebilirsin. Başvuruyu tamamladıktan sonra 15 dakika içinde başvuru merkezinden geçici pasaportunu alabilir, eski pasaportunu da sistemden iptal ettirebilirsin. Sonradan eski pasaportunu bulsan da iptal işleminden dolayı bu pasaportu kullanamazsın.
Geçici Pasaport ile Türkiye’ye Dönüş Yapabilirsin
T.C. temsilcilikleri tarafından pasaportunu kaybeden veya çaldıran kişiler için düzenlenen geçici pasaportun 30 gün kullanım süresi vardır ve geçici pasaport ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere Türkiye’ye dönüş yapma hakkına sahip olursun. Geçici pasaport ile yurt dışında bulunduğun süre 30 günü aştığında bulunduğun ülkede yasa dışı ikamet ediyor olarak kabul edilirsin. Geçici pasaport ile havalimanı pasaport kontrolünden geçtiğin takdirde Türkiye’ye seyahatin başlayacaktır. Görevlilere geçici pasaportu teslim ettikten sonra yeni bir pasaport çıkartana kadar yurt dışı seyahati yapamazsın.
Pasaportum Kaybettim/Çaldırdım Yenisi İçin Gerekli Evraklar Neler?
“Eski pasaportumu kaybettim yenisi için gerekli evraklar neler?” diye merak ediyorsan senin için kayıp pasaport yenileme için gerekli evrakları listeledik.
Biyometrik fotoğraf (Seyahatin sırasında yanında bir adet biyometrik fotoğrafın bulunursa prosedür daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerler.)
Kimlik belgesi (Ehliyet ya da süresi dolmuş eski pasaport vb.)
Kimlik fotokopisi ve aslı
Seyahat planını doğrulayan gidiş-dönüş bilet rezervasyonu ya da satışına dair belge
İsteğe bağlı olarak pasaport kaybına dair tutanak
Kayıp pasaport beyannamesi
Kayıp Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Pasaport kaybetme veya çaldırma durumunda yeni bir pasaport çıkarmak için pasaport harcı ve defter bedeli ödemen gerekir. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan güncel tutarlar her yıl değişmektedir.
Süre
Pasaport Harcı
Pasaport Defter Bedeli
Toplam
6 ay
689,70 TL
501,00 TL
1190,70 TL
1 yıl
1008,30 TL
501,00 TL
1509,30 TL
2 yıl
1646,10 TL
501,00 TL
2147,0 TL
3 yıl
2338,50 TL
501,00 TL
2839,50
4-10 yıl
3295,50 TL
501,00 TL
3796,50 TL
2023 pasaport defter bedeli 501 TL iken 6 aylık pasaport harcı 689,70 TL, 1 yıllık pasaport harcı 1008,30 TL, 2 yıllık pasaport harcı 1646,10 TL, 3 yıllık pasaport harcı 2338,50 TL ve 4-10 yıllık pasaport harcı ise 3295,50 TL olarak belirlenmiştir. Yurt dışı çıkış harcı hakkında da bilgi alabilirsin.
Pasaportumu Kaybettim Yenisi Kaç Günde Gelir?
Acil durum pasaportu için yurt dışındaki T.C. Elçiliğine başvurduğunda 24 saat içinde sana pasaportun yerine kullanabileceğin geçici bir belge verilir ancak bu acil durum pasaportu ile yalnızca Türkiye’ye geri dönebilirsin, Türkiye’ye vardığında tekrar kayıp pasaport yenilemek için başvuruda bulunman gerekir. Yeni pasaportun gelmesi, yaklaşık olarak 4-6 haftayı bulacaktır.